ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ 4: Flickr

Το Flickr (φλίκερ) είναι μια ιστοσελίδα, η οποία δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί φωτογραφίες και βίντεο. Το Flickr ενσωματώσει τη λογική της ανταλλαγής και της διαμοίρασης φωτογραφιών και βίντεο σε μία διαδικτυακή κοινότητα. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει μέλος και να ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο.

-Μια βασική διαφορά του Flickr με το Facebook είναι ότι στο Flickr έχεις την δυνατότητα να διαμοιράζεις φωτογραφίες μέχρι 100 MB και βίντεο με περιορισμένο μέγεθος κάθε μήνα, περίπου 90 δευτερολέπτων, δηλαδή 500 MB. Ακόμη όταν ο λογαριασμός δεν είναι ενεργός για 90 μέρες τότε διαγράφεται αυτόματα από το ίδιο το σύστημα. Ενώ τα αντίθετα συμβαίνουν στο Facebook αφού μπορείς να ανεβάσεις όσες φωτογραφίες και βίντεο θέλεις και σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη καθώς επίσης και ο λογαριασμός σου μπορεί να μείνει ανενεργός για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας, χωρίς να διαγράφεται.
Το Flickr διαφέρει επίσης από το Facebook στον διαμοιρασμό των φωτογραφιών. Στο Flickr ο χρήστης μπορεί να περιορίσει ποιός θα πάρει την φωτογραφία του ένω στο Facebook όλοι οι φίλοι μας μπορούν να κατεβάσουν και να έχουν την φωτογραφία μας στον υπολογιστή τους. Αυτό όμως μπορεί να διαφοροποιηθεί αφού μπορούμε να περιορίσουμε το ποιος θα βλέπει τις φωτογραφίες μας επιλέγοντας για παράδειγμα να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι μας ή και ακόμη οι φίλοι να είναι γνωστοί. Το Flickr επιτρέπει τη δημιουργία των private groups (πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη που έχετε καλέσει) κι έτσι υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στη σελίδα χωρίς να διαμοιράζεται το υλικό σε τρίτους. Ακόμη επιτρέπει την δημοσίευση και το σχολιασμό φωτογραφιών και βίντεο αφού γίνει εγγραφή στο site και επιβεβαίωση  των στοιχείων μέσω email. Άλλη διαφορά είναι ότι στο Flickr επιτρέπεται η επεξεργασία των φωτογραφιών ή των βίντεο που ανεβαίνουν στο site μέσω του picknik.com και τέλος μπορεί να εμπλουτίσει την μαθησιακή διαδικασία κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Facebook.

-Σύμφωνα με το Creative Commons ένας χρήστης μπορεί να αποφασίσει ποια δικαιώματα θέλει να δηλώσει με εύκολο και γρήγορο τρόπο ποια δικαιώματα διατηρούν και ποια παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών. Όμως ακόμα και φωτογραφίες χωρίς περιορισμούς από τον χρήστη, μπορεί να έχουν κάποιους περιορισμούς κι έτσι ο διαμοιρασμός εικόνων από τα παιδιά είναι ασφαλέστερος από το Facebook. Με το Flickr  κάποια μαθήματα μπορούν να γίνουν με πιο διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαμοιράζονται εικόνες που παίρνουν από άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας το όνομα του χρήστη που την πήραν για πνευματικά δικαιώματα. Ένα μάθημα το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά διασκεδαστικό είναι αυτό της Γεωγραφίας  με την χρήση του Google Maps και του Google Earth.

Το Flickr  γενικά μπορεί να εμπλουτίσει την μαθησιακή διαδικασία με ποικίλους τρόπους, φτάνει να υπάρχει φαντασία και όρεξη για δημιουργικότητα.

Advertisements

Comments on: "ΕΡΓΑΣΙΑ 4: Flickr" (1)

  1. Reblogged this on Web 2.0, a Digital World to Be and commented:
    ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: